תקופת גיל המעבר היא בסביבות גיל 50,ומאופיינת בהפסקת הדרגתית של הווסת,
עד להפסקה מוחלטת בייצור האסטרוגן ופרוגסטרון על ידי השחלות.
מרבית הנשים בתקופה זו מתנסות בתופעות קלות או חמורות,
תופעות אשר עלולות להימשך כשנה עד מספר שנים.

פורסם בתאריך:2007-12-27

הפסקת המחזור אצל מרבית הנשים מתחילה בין הגילאים 48 ל 52,
למרות שעד להפסקת המחזור קיימות תופעות מקדימות אשר מתחילות בשנות ה–40 המוקדמות עד לגיל 55.

נשים מספרות על תקופה עם מחזור לא סדיר, לעיתים המחזור קשה יותר מהרגיל,
נפיחות וכאב בחזה, בטן נפוחה, שינויים במצב הרוח, תאווה למתוק ואנרגיה ירודה.

עם הפסקת המחזור,התופעות הופכות להיות לעיתים לקיצוניות,
התופעות האפשריות -גלי חום, הזעות לילה, יובש בנרתיק, ליבידו נמוך,
כאבי ראש, נדודי שינה ומצבי רוח יותר קיצוניים.
התופעות אינן זהות אצל כל הנשים.

הפרעות אלו קורות עקב שינויים הורמונליים אשר נובעים מירידה ביכולת הייצור של השחלות להפריש
את הורמוני המין הנקביים (האסטרוגן והפרוגסטרון).
להורמונים אלו תפקיד חשוב במערכות רבות בגופננו במישרין או בעקיפין.
כשהומונים אלו נמצאים בחסר, קורים שינויים במערכות שונות בגופנו.

הירידה ביכולת השחלה ליצור ולהפריש את הורמוני המין נובעת כתוצאה מירידה משמעותית בזקיקי השחלה
וגורמת בסופו של דבר להפסקת המחזור.

לתינוקת הנמצאת ברחם אמה יש 6 מליון זקיקי שחלה,
לאחר הלידה זקיקי השחלה מתמעטים לכמות של 600,000 אלף,
במשך השנים הם מתמעטים ל – 300,000 ובתקופת המנופאוזה ל – 10,000.

עובדה זו מראה לנו שגיל המעבר אינו מופיע באופן פתאומי,
זהו תהליך פיזיולוגי אשר אישה עוברת במשך חייה, המתחיל אפילו קודם לידתה.

לעובדה זו יש שתי השלכות -

א. אישור לעובדה שהבסיס הביולוגי של גיל המעבר נקבע במהלך תקופת חייה של האישה.
ולכן, סגנון חייה, איכות חייה והרגלי התזונה שלה מתקופת הינקות ועד לגיל המנפואזה,
הן אלה שיקבעו מאלו תופעות היא תסבול בגיל המעבר.

אישה שתזונתה במשך השנים היתה דלה ולא מזינה מספיק או אישה שעבדה קשה במשך רוב שנות חייה,
תסבול יותר מגיל המעבר.
ב. עובדה שנייה מראה כי הרפואה המערבית והרפואה הסינית מאוד דומות בראייתם את תקופת גיל המעבר.
הרפואה המערבית מדברת במונחים של הורמונים ואילו הרפואה הסינית מדברת במונחים של JING
והקשר שלו לכליות.

בשנות השישים מצאה הרפואה המערבית פתרון לתופעות גיל המעבר.
ברגע שהבינו שתופעות אלו נגרמות כתוצאה ממחסור בהורמון האסטרוגן,
סיפקה הרפואה המערבית פתרון פלא שמחזיר את הנעורים,
פותר את בעית דלדול העצם, שומר מפני התקפי לב,
יובש בנרתיק וכל מיני תופעות של גיל המעבר. הבעיה של גיל המעבר טופלה ע"י אסטרוגן.
מאוחר יותר גילו שהתרופה הנ"ל יותר גורעת ממוסיפה.

ברפואה הסינית מתייחסים לאסטרוגן בנוסף להורמונים נוספים כ – JING.

בעצם הורמון תפקידו לאזן, להזין את התאים והרקמות, ולשמש הנה מנזקים.

הג'ינג , מלבד תפקידו להזין את מערכת הרביה, זורם במרדיאנים מיוחדים,
משפיע על מערכת החיסון כדי שתתמודד עם פתוגנים חיצוניים ותומך באנרגיה הבסיסית של האדם.

תפקידו של ה JING זהה לתפקיד בלוטת יותרת המוח לאפשר את היכולת לגדול, להתבגר, להתרבות,
ליצור דם ומח עצם, להסתגל למצבי לחץ, לתקן רקמות.

ה-JING הוא מולד ונרכש. אנחנו נולדים עם כמות מסוימת בהתאם לקונסטיטוציה התורשתית שמתכלה עם השנים,
ואנו רוכשים כמות מסוימת ע"י התזונה שאנו צורכים.
ה-JING מאוחסן בכליות והשימוש בו לפי הצורך.

כאמור גיל המעבר אינו אירוע קצר אלא תהליך פיזיולוגי מתמשך אשר במהלכו ישנה ירידה משמעותית ברמת ה–JING
וכתוצאה מכך מפוריות האישה. במהלך כל חייה מאבדת האישה JING, בתהליך טבעי המתחיל עוד קודם לידתה.

ניתן למצוא הקבלה מסוימת בין כמות הזקיקים בשחלה לרמת הג'ינג הכללית בגוף.
עובדה זו מסבירה את הירידה בזקיקי השחלה מ- 6,000,000 ל – 10,000.

התכלות הג'ינג כתוצאה מאורח חיים תובעני, לידות מרובות, קיום יחסי מין תכופים וכד',
יכולה להשפיע ישירות על תהליכים בגוף ובנפש האישה ולתת אותותיה בגיל המעבר.

כאשר ה- Jing שופע היכולת שלנו להתמודד עם מחלות ושינויים הוא אופטימאלי,
אך עם הגיל כאמור הוא מתכלה והתוצאה מכך יש חוסר דם וחוסר צ'י (אנרגיה הזורמת בגופינו)
ותופעות כמו שהזכרנו קודם מופיעות, בנוסף אליהן ישנה גם ירידה בשמיעה, חולשה בראיה,
כאבי גב תחתון, כאבים במפרקים (בעיקר ירך וברכיים), ייאוש, זיכרון חלש, הידלדלות עצם,
בעיות שיניים וחניכיים.

בחולשה של דם וצ'י יהיו תופעות כמו חולשה, עייפות, דיכאון, מוטיבציה ירודה,
סחרחורות, הזעות לילה, עצבנות, ושינה לא רגועה, התכווצות שרירים, מתח בצוואר.

הסימפטום השכיח ביותר הוא גלי חום, כאשר 85% מהנשים סובלות ממנו.
45% מהנשים חוות אותו במשך 5-10 שנים אחרי הפסקת המחזור.

גניקולוגים רבים טוענים שחלק מהנשים הסובלות מגלי חום הוא כתוצאה מירידה ביצור האסטרוגן,
וכל שאר הנשים כתוצאה ממתח נפשי ולחץ בחיי היום יום.

יש בזה מן ההיגיון,למרות שבראיה הסינית לא חשוב אם גלי החום נובעים כתוצאה מירידה באסטרוגן
או כתוצאה ממתח, רוב הסימפטומים הינם תוצאה מחולשה של הכליות אשר מאחסנות את ה-jing.

מתח נפשי,דאגה,חרדה ופחד הינם גורם חשוב בתופעות גיל המעבר, בעיקר הרקע הוא צורת דרך חיים
אשר משפיעה עד להגעה לגיל המנופאוזה.
כמו-כן רגשות אלו מחלישים את הכליות. אם נוסיף לכך עבודה ממושכת,לידות מרובות בהפרשים קטנים
וכמובן תזונה שאינה מזינה,כל אלה מחלישים את הכליות וכמובן תורמים לירידה ב JING.

תזונה -

תזונת האישה מהווה בסיס חשוב לריפוי.

על פי הרפואה הסינית, מזוהים הסימפטומים שהוזכרו לעיל עם סינדרום המכונה חוסר יין של הכליות.
המונח יין מעיד על תכונות של - קור, מים, רטיבות, מוצק, לילה, מנוחה ועוד.

כשאנרגיית היין נמצאת בחוסר יש יותר ביטוי יחסי לאנרגיה המשלימה,
אנרגיית היאנג - מעידה על תכונות של - חום,אש,יובש, גז,יום, אקטיביות ועוד.
מכיוון שבמצב של חוסר יין יש יותר ביטוי ליאנג,
לכן יופיעו יותר תופעות חום, כגון - יובש בנרתיק, חוסר מנוחה, צימאון וגלי חום.
מכיוון שהין הוא זמן הלילה, אז כשהיין חסר מופיעות תופעות ליליות, כגון נדודי שינה והזעות.

במצב זה יש להימנע ממזונות מחממים המכלים יין,כמו קפה, אלכוהול, פלפל חריף, פלפל שחור,
חרדל, בשר, ג'ינג'ר, חזרת, הל, קינמון, שמן סויה, אגוזי מלך ועוד.

מזונות מומלצים כוללים -
דוחן, חיטה מלאה, גריסים אצות, טופו, שעועית לימה, שעועית מש, שעועית ירוקה, מלפפון,
עגבנייה, סלק אדום, אננס, בננה, אגס, תפוח, ענבים, אבוקדו, קרמבולה ומנגו.

ומן החי ניתן להוסיף ביצה אורגנית, יוגורט עזים וסרדינים.

להעשרת סידן בגוף מומלץ להימנע ממזונות שמכילים זרחן בכמות גבוהה,כי זרחן מגביל את ספיגת הסידן בגוף,
במאכלים כמו - בשר, יש להרבות במאכלים מחזקי יין, ואשר מכילים סידן בכמות גבוהה,
מאכלים כמו - ברוקולי, כרוב, אצות, גרגר הנחלים, טחינה וסרדינים.

לנדודי שינה מומלץ לשתות כשעה לפני השינה חלב עזים.

קפה מפריע ומחליש את אנרגיית היין וגורם לעצבנות ולדלדול מאגרי הסידן וקשיי הירדמות,
לכן מומלץ להימנע ממנו ולעבור לתחליפי קפה.

טעם החמוץ הוא בעל השפעה מכווצת, ולכן עשוי להקל על ההזעות.
המזונות שמתאימים הם אננס, אוכמניות, זיתים, יוגורט, מנגו, עגבנייה, ענבים, פטל, פרי הדר,
קיווי, קרמבולה ושזיף.

יש להקפיד על ארוחות בזמנים מוגדרים ולא מאוחר מהשעה 19:00-20:00 בערב.
ארוחות מאוחרות מתישות את היין וגורמות לסטגנציה של מזון בקיבה.
חשוב להיות רגועים ולהתרכז במזון כשאוכלים.

הויטמינים החשובים שיש לצרוך בתקופת גיל המעבר - ויטמין E, B COMPLEx C, ו A וקלציום.

בגלל המחסור בסידן בתקופה זו יש לצרוך מגנזיום וויטמין D מהשמש, שהם עוזרים בספיגת הסידן.

ויטמין E חשוב כי הוא מעורר את יצור האסטרוגן. נבט חיטה ושמן נבט חיטה עשירים בוויטמין E
ומצוינים להעשרת ה–YIN.

חיטה מלאה עוזרת מאוד בהרגעת הנפש ובחיזוק הכליות והאדרנל (בלוטת יותרת הכליה).







<חזרה>